vineri, 18 februarie 2011

Curatarea zapezii publice

Zapada publica, ce naiba mai e si asta? Zapada publica e acea zapada cazuta si a carei curatare intra in responsabilitatea autoritatilor publice. Adica nu cea din curtea ta sau din fata unui magazin pe care esti obligat sa o cureti tu, respectiv proprietarul magazinului, ci cea de pe strazi si trotuare (partial). Cum iarna nu-i ca vara si inca mai ninge prin Romania, fiecare primarie, CNADR (compania nationala de autostrazi si drumuri nationale) si alte institutii trebuie sa fie capabila sa faca aceasta curatenie. Si de ce le mai multe ori, aceste institutii contracteaza aceste servicii de la o firma de specialitate. Pana aici nimic deosebit. Acum va propun urmatorul sondaj:

Cand ar trebui facuta achizitia publica pentru serviciile de dezapezire?

a) vara, caci omul cumpatat isi face iarna car si vara sanie;
b) toamna, dupa ce s-a vazut cate lemne au taiat indienii, ca sa stim daca va fi o iarna grea sau nu;
c) in prima zi cu zapada, ca sa fie o situatie de urgenta si sa putem da contractul fara licitatie sau selectie de oferte, direct unei firme care ne convine noua;

La primaria sectorului 5 s-a ales, ati ghicit, varianta c), povestea e de pe Romania Curata.

Acum problema e ce putem face ca sa nu se mai intample asemenea situatii? Lucrurile astea se intampla sub conducerea tuturor partidelor, deci nu merge cu pusul unui partid la colt. Multe cazuri asemanatoare au  fost facute publice de-a lungul timpului fara sa se intample nimic concret, proverbul "cainii latra, caravana trece" se potriveste de minune atitudinii politicienilor nostri.

Singura forma de presiune pe care o vad in momentul de fata este contactarea directa a autoritatii respective (primarie, consiliu local, etc.) si cererea de explicatii privind procedura urmata. De asemenea ar putea fi identificata persoana responsabila direct de semnarea acelui contract (probabil un director pe achizitii in cazul de mai sus) si cererea demisiei acelei persoane. Cred ca ziaristii ar trebui sa mearga mai in detaliu in aceste situatii si sa incerce sa contacteze persoanele raspunzatoare si sa obtina o declaratie referitoare la subiectul abordat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu