sâmbătă, 31 august 2013

Furtul prin lege - cazul Rosia Montana

Acum o luna se vorbea in niste reportaje despre hotia generalizata din Ro: se fura motorina din trenuri, paznicii sunt complici, mecanicii de locomotiva sunt complici, ba chiar fura si ei separat. Totusi acesti oameni se expun unor riscuri de a fi prinsi, chiar daca acestea sunt destul de mici.

Insa forma cea mai beton de furt estea aceea legala. Mai precis guvernul sau parlamentul dau o lege foarte avantajoasa pentru anumite persoane, iar acestea sunt acolo sa-si incaseze profiturile uriase. In anii 90 se practicau ordonantele care suspendau taxele vamale. Erau date cu valabilitate de o zi sau chiar cateva ore, iar cei care stiau erau cu marfa pregatita in port si o treceau prin vama exact in acel interval. Apoi a venit randul contractelor pe termen lung, cum e cel cu Petrom. Printr-o lege speciala celor de la OMV li s-au garantat pe 10 ani niste redevente ridicol de mici. Intre timp a crescut si pretul petrolului, asa ca profitul incasat de OMV din Romania a ajuns la niste cote ametitoare.

Dar ce s-a intamplat in aceasta saptamana cu proiectul de lege aprobat de guvern intrece orice imaginatie. Pe langa faptul ca legea mentioneaza in clar ca e aplicabila unei singure companii, ceea ce e neconstitutional in sine, sunt amendate vreo alte 5 legi (referitoare la urbanism, mediu, patrimoniu, exproprieri, minerit) cu scopul de a favoriza RMGC, compania care vrea sa dezvolte acest proiect. In plus sunt ignorate hotarari definitive pronuntate deja de justitia din Ro. Probabil sunt foarte multi bani la mijloc de au avut tupeu sa vina cu un asemenea proiect, dar ne vom ridica si noi la inaltimea lor si ne vom opune acestui proiect. Primul protest este organizat duminica in vreo 20 de orase din Romania si de aiurea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu