marți, 15 ianuarie 2013

Pentru un program de guvernare liberal

Pentru cei care au pierdut filmul de sambata reiau mai intai principalele declaratii ale lui Nicolaescu, ministrul sanatatii care a anuntat ca va sista decontarea procedurilor medicale facute in spitalele private:
"Cineva care isi dezvolta o afacere privata nu si-o face pe banul public. Cand isi gandeste business plan-ul respectiv, ca sa-si faca investitia, se gandeste ce venituri are din ceea ce poate el, nu din ceea ce fura de la stat sau din ceea ce incearca sa obtina prin trafic de influenta - sau poate printr-o competitie foarte serioasa si foarte deschisa, ceea ce ma indoiesc. Deci, in acest moment, decizia noastra este clara: sectorul public traieste din banul public; sectorul privat traieste din banul privat."
"Contribuţia la sănătate este un impozit, pentru că este obligatorie."

Manat de acest spirit propun si eu urmatoarele masuri care pot fi incluse in programul de guvernare.

1. In domeniul sanatatii:
- analizele decontate de CNAS nu se vor mai face in laboratoare private, ci doar in spitale de stat;
- programul national de dializa nu se va mai face in clinici private, ci doar in spitale de stat;
-  nu se vor mai compensa decat medicamente produse de intreprinderi de stat;
- statutul medicilor de familie va fi schimbat, iar acestia for profesa ca angajati ai statului platiti dupa o grila unica de salarizare, nu ca persoane fizice autorizate;

2. In domeniul fiscal se va face o reaolacare a urmatoarelor fonduri care sunt obligatorii, deci sunt de fapt impozite:
- contributia la pilonul II de pensii;
- asigurarea obligatorie pentru locuinta;
- asigurarea RCA;

Cu siguranta aceste masuri vor duce la scaderea deficitului bugetar si var elibera fonduri importante pentru investitii. Propunerea mea e ca aceste fonduri sa fie gestionate la consiliile judetene, caci acolo se cunosc cel mai bine nevoile oamenilor. Sunt sigur ca aceste masuri vor primi si binecuvantarea FMI, care va aprecia aceste politici publice ce duc la o reala consolidare fiscala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu