miercuri, 8 iunie 2011

Despre urbanism si alti demoni

Mai are oare rost sa discutam despre urbanism in Bucurestiul anului 2011? Cand in cartiere de case se construiesc blocusoare, cand parcurile sunt din ce in ce mai putine si mai betonate, cand se construiesc cate patru cladiri de birouri una langa alta pe stradute de patru metri latime, cand se demoleaza si in putinele zone vechi care au mai ramas in oras pentru iluzorii fluidizari de trafic, cand cladiri monument istoric sunt lasate voit in paragina pentru a fi demolate si a construi alte blocusoare, cum poti sa iti inchipui ca aceste lucruri au de a face cu urbanismul. Nu au, ci doar cu o lacomie fara margini si un set de valori care se reduce la numar de metri patrati construiti si capacitate cilindrica a masinilor. Iar cei care dau autorizatii de constructii cu siguranta nu au nici o legatura cu urbanismul, ci doar cu afacerile lor personale (aceasta intuitie de bun simt mi-a fost confirmata in acest articol de pe Romania Curata).

Insa se pare ca cei care inteleg ce inseamna urbanism modern nu au disparut cu totul si chiar incearca sa influenteze autoritatile cum pot. Prin seminarii (ca acesta care prezinta bunele practici din Viena), prin actiuni in justitie ca cele ale celor de la Salvati Bucurestiul oamenii carora le pasa incearca sa nu lase orasul la discretia lacustelor imobiliare.

E o lupta disproportionata, dar e orasul nostru pana la urma, caci Orasul esti tu!

P.S. Nu suntem singurii care ne distrugem orasele. Am fost recent la Nisa si pe Coasta de Azur si am ramas dezamagit de cum arata acea zona. De la Nisa pana la Cannes se construise aproape in continuu pe toata coasta. Chiar pe marginea marii era o sosea lata (nu vorbesc de Promenade des Anglais, ci de una din sosele de tranzit spre Cannes), in Nisa era facut prin oras un drum express (a la suspendata lui Oprescu), iar zonele din jurul lui erau cele mai decazute din oras, raul care trecea prin oras a fost complet ingropat si s-a construit peste el.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu