sâmbătă, 21 mai 2011

Marea defrisare II

Cu ceva intarziere postez si seria a doua care a fost difuzata la PRO TV pe aceasta tema anul acesta (de altfel PRO TV a mai avut si in anii trecuti reportaje despre defrisarile ilegale). In aceste episoade e vorba de paduri din Vrancea, Galati, Maramures si Arad. Asta ca sa il linistesc pe prietenul meu care a zis ca e probabil o campanie impotriva cuiva cand i-am aratat reportajele din prima serie care erau in special din Harghita. Intr-adevar e o imensa campanie, dar nu impotriva unei persoane, ci impotriva padurilor!







Un firav semn bun este poate faptul ca au inceput sa cumpere paduri in Romania nu numai tepari care vor sa o puna la pamant ci si investitori care gandesc o exploatare pe termen lung: cel mai mare proprietar privat de paduri din Romania este Universitatea Harvard conform unui articol din Ziarul Financiar.

P.S. un punct in minus pentru siteul Stirile PRO TV care nu are o cautare foarte buna si nici o arhiva cu emisiunile ordonate cronologic.

joi, 19 mai 2011

Dinamica sesizarilor la Curtea Constitutionala

Anul trecut cand intrau in vigoare modificarile legii Curtii Constitutionale (care prevad ca un proces nu mai este blocat in momentul in care Curtea este sesizata) domnul Adrian Nastase a fost foarte vocal pe blogul lui afirmand ca aceasta lege este un atac la drepturile omului. Daca cei care sesizau Curtea ar fi fost manati in lupta de principii inalte de drept si de corectarea unei legislatii proaste si care incalca drepturile omului sau constitutia dinamica cererilor ar fi trebuit sa ramana relativ constanta indiferent daca aceste cereri afectau sau nu mersul unui proces. Numarul de sesizari pe fiecare an (datele sunt de aici) arata insa asa 2009 - 8823 de cereri, 2010 (legea a intrat in vigoare in septembrie) - 4749 de cereri, 2011 - 536 de cereri. Diferenta e aproape de un ordin de marime, asa ca e clar pentru toata lumea ca acesta era doar un mijloc de amanare a proceselor.

P.S. Noua metoda de amanare a proceselor par sa fie cererile de expertizare a interceptarilor audio pentru a stabili autenticitatea lor. Aici insa un rol important ii revine judecatorului care poate sa admita sau sa respinga astfel de cereri.